Gratis verzending vanaf €50,-
Niet goed? Geld terug garantie!
Meer dan 25 jaar ervaring
Uniek en breed assortiment

Nacht Richtkijkers en Thermische Richtkijkers

24 september 2023 / Nieuws

Nacht richtkijkers en thermische richtkijkers zijn beide optische instrumenten die worden gebruikt om in het donker te zien, maar ze werken op verschillende manieren en hebben verschillende toepassingen.

  1. Nacht Richtkijker:
    • Een nachtkijker, ook wel een restlichtversterker genoemd, maakt gebruik van bestaand licht, zoals maanlicht, sterrenlicht of zelfs omgevingslicht, en versterkt dit om een helderder beeld te creëren.
    • Nachtkijkers kunnen handig zijn voor activiteiten zoals nachtvissen, jagen, kamperen en militaire operaties. Er zijn verschillende generaties nachtkijkers beschikbaar, waarbij elke generatie verbeteringen biedt in beeldkwaliteit en lichtversterking.
  2. Thermische Richtkijker:
    • Een thermische richtkijker, ook wel een warmtebeeldkijker genoemd, detecteert de warmte die wordt uitgestraald door objecten en vertaalt dit naar een zichtbaar beeld waarin warme en koude objecten van elkaar kunnen worden onderscheiden, ongeacht de omgevingslichtomstandigheden. Dit maakt het mogelijk om in volledige duisternis en zelfs door mist of rook te kijken.
    • Thermische richtkijkers worden vaak gebruikt voor jacht, beveiliging, zoek- en reddingsoperaties en militaire toepassingen. Ze kunnen ook worden gebruikt om dieren in het wild te observeren zonder hen te storen, omdat ze geen gebruik maken van zichtbaar licht.

Beide soorten apparaten hebben hun eigen voordelen en toepassingen, en de keuze tussen een nachtkijker en een thermische richtkijker hangt af van het beoogde gebruik en de omstandigheden waarin ze zullen worden gebruikt. Nachtkijkers zijn geschikt voor omgevingen met enige mate van omgevingslicht, terwijl thermische richtkijkers effectiever zijn in situaties met weinig tot geen omgevingslicht en wanneer het detecteren van warmtebronnen essentieel is.